Hvornår er en kontrakt bindende?
- Advokat Simon Trolle Markussen
- for 2 dage siden
- 4 min læsning
At indgå en kontrakt er en vigtig del af at drive virksomhed. Men hvornår er en kontrakt egentlig bindende, og hvem kan indgå en aftale på vegne af en virksomhed? Og gælder det samme for digitale underskrifter som for traditionelle? I denne artikel får du en gennemgang af, hvad du skal være opmærksom på, når du indgår aftaler og kontrakter.

De vigtigste krav til en bindende kontrakt
For at en kontrakt eller aftale er bindende, skal den indeholde følgende elementer:
Tilbud og accept: Den ene part skal fremsætte et tilbud, som den anden part accepterer uden forbehold.
Ydelse og modydelse: Aftalen skal indeholde en gensidig forpligtelse – eksempelvis betaling for en ydelse eller vare.
Retlig forpligtelse: Begge parter skal have til hensigt at binde sig retligt.
Kompetence: Parterne skal have retsevne til at indgå aftalen (fx ikke være umyndige eller under konkursbehandling), ligesom den der indgår aftalen skal være bemyndiget og legitimeret til det.
Mundtlige kontrakter vs. skriftlige kontrakter
Mange tror, at en kontrakt kun er bindende, hvis den er på skrift. Men i Danmark er mundtlige aftaler som udgangspunkt lige så bindende som skriftlige. Mundtlige aftaler er bare svære at bevise. Problemet opstår derfor, hvis der opstår uenighed om, hvad der faktisk er aftalt. Derfor anbefales det altid at få aftaler på skrift for at undgå misforståelser og juridiske tvister.
Er digitale underskrifter på en kontrakt bindende?
Ja, digitale underskrifter er juridisk bindende i Danmark. De er ligestillet med håndskrevne underskrifter, så længe de opfylder kravene i eIDAS-forordningen (EU-lovgivning om elektronisk identifikation og tillidstjenester). Det betyder, at en digital underskrift har samme retsvirkning som en fysisk underskrift, hvis den er korrekt implementeret.
En digital underskrift er endda i mange tilfælde at foretrække frem for en fysisk “gammeldags” underskrift, da man med en digital underskrift nemmere kan validere og identificere, hvem der har underskrevet kontrakten.
Fordele ved digitale underskrifter på en kontrakt
Mange virksomheder skifter til digitale underskrifter, fordi de giver en række fordele:
Hurtigere aftaleindgåelse: Kontrakter kan underskrives online uden at mødes fysisk.
Større sikkerhed: Avancerede digitale underskrifter er ofte mere sikre end håndskrevne, da de kan spores og verificeres, som f.eks. ved hjælp af digitale underskrifter, der er foretaget med det danske MitID.
Effektiv dokumenthåndtering: Digitale kontrakter kan gemmes og organiseres elektronisk, hvilket reducerer risikoen for mistede dokumenter.
Miljøvenligt og omkostningsbesparende: Mindre papirforbrug og ingen behov for porto eller print.
Hvornår er en kontrakt ikke bindende?
Selvom en kontrakt som udgangspunkt er bindende, kan den blive ugyldig under visse omstændigheder, fx:
Vildfarelse eller tvang: Hvis en part er blevet tvunget eller vildledt til at indgå aftalen.
Urimelige vilkår: Hvis en aftale er urimelig eller strider mod god skik, kan den tilsidesættes af en domstol.
Manglende kompetence: Hvis en af parterne ikke har retsevne til at indgå aftalen (fx en mindreårig uden værgens samtykke) eller en medarbejder i en virksomhed, der ikke er tegningsberettiget og heller ikke må anses for at være legitimeret til at indgå aftalen.
Legitimation, bemyndigelse og tegningsregel
Ved indgåelse og underskrifter af kontrakter, er der en række begreber og overvejelser, som er vigtige at kende, for at du kan sikre dig, at kontrakten er gyldig og bindende.
Når du skal indgå en kontrakt med en anden virksomhed, er det vigtigt, at du sikrer dig, at den person, der indgår og underskriver aftalen, har kompetencen til at binde virksomheden.
Den sikreste bedste måde at sikre sig, at personen har kompetencen er, hvis personen er såkaldt tegningsberettiget på vegne af virksomheden. Ved et ApS, kan du f.eks. slå op i CVR-registret og se, om personen er registreret som direktør eller bestyrelsesmedlem og dermed kontrollerer selskabets tegningsregel. De fleste ApS’er tegnes af en direktør alene.
En tegningsberettiget person er også, det man i aftaleretten kalder legitimeret, da personen har den ydre og offentlige fuldmagt og beføjelse til at indgå aftaler på vegne af selskabet.
En person kan også være bemyndiget til at indgå aftaler på vegne af en virksomhed. Dette er ikke en ydre og offentlig beføjelse, men en intern beføjelse, der altid bør dokumenteres ved f.eks. en fuldmagt eller anden skriftlig dokumentation.
En bemyndigelse kan dog også være i kraft af personens stilling i virksomheden, der sammenholdt med aftalens natur og type gør, at personen har bemyndigelse til at indgå den pågældende aftale. Det kan f.eks. være en sælger i en butik eller en indkøber i en virksomhed.
Gode råd til sikker aftaleindgåelse
Få altid aftaler på skrift, selv hvis det blot er en e-mail med en bekræftelse.
Brug digitale underskrifter for højere sikkerhed og lettere administration.
Gennemgå alle vilkår grundigt, og sørg for, at begge parter er enige.
Kontroller CVR for virksomhedens ledelse og tegningsregel.
Overvej at få juridisk bistand ved vigtige kontrakter.
Når du driver virksomhed, er det godt at kende de vigtigste regler for bindende kontrakter, da det kan spare din virksomhed for mange problemer. Skriftlige og digitale aftaler giver den bedste sikkerhed, og digitale underskrifter er en effektiv og gyldig metode til at indgå aftaler på. Selvom en emailkorrespondance med et tilbud og en accept i princippet ofte er en bindende aftale, så overvej altid at indgå vigtige aftaler mere formelt og med digitale underskrifter.